Slăbirea sănătoasă și factorul psihologic

Un studiu recent a scos la iveală faptul că peste 90% din femei ajung să discute despre aspectul lor fizic și greutate atunci când conversează cu prietenele lor. Aceste conversații sunt dominate de lamentări și auto-judecăți, cu afirmații precum "Arăți groaznic în acei blugi! Eu nici măcar nu pot închide ușa!" care pot fi auzite în magazinele de haine, în apropierea cabinei de probă. Acest comportament explică de ce multe femei recurg la metode de slăbire care pot fi considerate o formă de auto-tortură. Cu toate acestea, cum rămâne cu slăbirea sănătoasă?

Internetul este plin de reclame strălucitoare care promit o slăbire rapidă, cu animații Flash care arată cum o femeie cu 80-90 de kilograme devine o vedetă de cinema într-un timp record. Revistele promit același miracol de slăbire pe coperta lor, iar televiziunea nu se lasă mai prejos. Așadar, întrebarea evidentă este: de ce se confruntă atât de multe persoane cu obezitate, care este o adevărată epidemie globală, dacă soluția se află peste tot în jur?

Răspunsul la această întrebare legată de slăbirea sănătoasă nu este niciodată simplu, dar un lucru este clar: factorul psihologic este adesea neglijat în majoritatea recomandărilor pentru a obține silueta visată, ceea ce le face inutile. Modul în care funcționează mintea unei persoane care dorește să slăbească, motivele care o determină să înceapă acest proces și modul în care primește feedback din partea celor din jur sunt cruciale pentru reușită. Așadar, să le analizăm pe rând.

Toată lumea știe că prin practicarea sportului, alegerea fructelor, legumelor și a cărnii slabe, reducerea porțiilor alimentare și consumul adecvat de lichide ar trebui să se producă o schimbare în bine a greutății corporale. Cu toate acestea, uneori acest lucru nu se întâmplă, chiar și atunci când persoana respectivă renunță la condimente (în special la sare) și la dulciuri, consumă doar pâine neagră sau evită mâncatul înainte de culcare. Unele persoane ajung chiar să recurgă la înfometare, chiar dacă acest lucru nu poate fi considerat o formă de slăbire sănătoasă.

Acest fenomen aparent contradictoriu apare deoarece persoana respectivă nu era pregătită mental pentru o schimbare în stilul de viață. De aceea, motivele pentru care cineva alege să urmeze o dietă sunt foarte importante. Motivațiile sănătoase sunt legate de sănătate (doresc să pot urca pe munte alături de prietenii mei fără a-i obliga să se oprească la fiecare 10 metri, nu vreau să-mi asum riscul de a dezvolta diabet, doresc să nu am probleme cu sarcina când îmi întemeiez o familie). Aceste motive, care provin din interior și au un impact direct asupra calității vieții, pot ajuta o persoană să aibă un scop bine definit. Motivațiile de genul "vreau să arăt ca... vreau să plac lui X, vreau să pot purta o anumită bluză" nu rezistă pe termen lung și, în cele din urmă, duc mai degrabă la infometare. Dacă bluza nu se potrivește în continuare, dacă persoana care contează are alte preferințe în ceea ce privește personalitatea sau nu dorește o relație oricum, sau dacă vedeta X își schimbă aspectul, ce se întâmplă atunci? Este foarte important ca o persoană cu probleme de greutate să se gândească de ce dorește o slăbire sănătoasă înainte ca aceasta să devină o urgență medicală. În acel moment, deja este o cursă contra cronometru.

În al doilea rând, persoana care dorește să slăbească trebuie să fie realistă și să nu se descurajeze. Perseverența este singura cale sigură de succes. Este foarte probabil ca în primele săptămâni diferența în greutate să fie mică sau, dimpotrivă, regimul să funcționeze foarte bine în primele etape și apoi să încetinească. Slăbirile miraculoase sunt, în mare parte, periculoase și slăbirea sănătoasă nu implică riscul dezvoltării unui ulcer. Primele etape sunt extrem de periculoase, iar renunțarea poate surveni în orice moment. Este important de știut că diferențele de metabolism dictează și rapiditatea cu care organismul reacționează; este puțin probabil ca după o lună de regim toate hainele din magazine să se potrivească perfect. De aceea, realizările mici (pot alerga la fel de repede ca prietenii mei pe o anumită distanță, am mers întreaga zi fără să mă simt obosit/a, port haine cu o mărime mai mică) trebuie apreciate la maxim ca și noi forme de motivație - înseamnă că sunt capabil/ă de mai mult.

Nu în ultimul rând, ceilalți sunt factori determinanți în decizia de a începe un proces de slăbire sănătoasă, precum și în desfășurarea acestui proces. Un alt studiu a arătat că remarci sarcastice, glume răutăcioase și încurajări negative, chiar și din partea familiei, determină în mod normal o persoană să se refugieze în mâncare în loc să întreprindă ceva. Răspunsul tipic al creierului este "lăsați-mă în pace, sunteți voi atât de perfecți!". Pe de altă parte, susținerea din partea celor apropiați face diferența și contribuie la obținerea unor rezultate mai bune. Invitația de a juca un meci de baschet prietenos sau de a alerga împreună prin parc, abținerea de la a mânca o felie de tort în fața cuiva care ține dietă, încurajările verbale - toate acestea pot face diferența între abandonul în prima săptămână și succesul pe termen lung. Mulți consideră greșit că toate persoanele cu probleme de greutate sunt lacome și leneșe. Cu toate acestea, într-un loc de muncă care necesită 8 ore petrecute la birou, o altă perioadă în mașină, 7-8 ore de somn și încă o sesiune de verificat e-mail-uri acasă, este clar că nu rămâne mult timp pentru gătit sănătos sau jogging. Chiar dacă nu este ușor, multe persoane au demonstrat că este posibil. De aceea, factorii menționați mai sus trebuie luați în considerare cu atenție pentru o schimbare de viață care cu siguranță merită efortul.

În concluzie, slăbirea sănătoasă nu poate fi redusă la simple recomandări dietetice și de exerciții fizice. Este un proces complex care implică și aspecte psihologice și social-economice. Motivațiile interne, perseverența și susținerea din partea celor din jur joacă un rol crucial în succesul unei persoane în atingerea obiectivelor de slăbire sănătoasă. Este important să se promoveze o abordare holistică a slăbirii, care să țină cont de toate aceste aspecte pentru a asigura rezultate durabile și un stil de viață sănătos pe termen lung.

Despre Condei Tudorel