Dacă te-ai săturat de legume și fructe care conțin substanțe chimice, propriul îngrășământ natural este soluția pentru a cultiva legume și fructe sănătoase și lipsite de aditivi periculoși. Cei care dețin o grădină sau măcar au o idee despre cultivarea legumelor și fructelor pe un teren propriu se pot folosi de un compost natural, care înlocuiește îngrășământul chimic - dăunător într-o anumită măsură pentru sănătatea plantelor. Astfel, produsele cultivate vor fi cu siguranță mult mai sănătoase și veți ști și de unde provin, chiar din propria curte!
Plantele sănătoase sunt cele care își iau nutrienții necesari creșterii dintr-un îngrășământ natural, un sol fertil, sănătos și lipsit de substanțe chimice. Un sol cu adevărat fertil pentru legume și fructe sănătoase este format din cinci elemente esențiale: apă, aer, puțin pământ și un strat maro și unul verde. În funcție de dimensiunile grădinii sau ale vasului în care doriți să începeți să cultivați produse sănătoase, veți crea un compost natural care va înlocui îngrășământul și care va ajuta la creșterea sănătoasă a legumelor sau fructelor pe care doriți să le consumați din propria „livadă”. În cazul în care locuiți la casă și aveți posibilități, puteți lua o bucată de grădină pentru a încerca să cultivați pe ea, iar dacă stați la apartament, puteți alege un vas mare sau foarte mare, după preferințe, și produsele pe care doriți să le cultivați.
Stratul verde din compostul natural este cel care va furniza azotul necesar pentru captarea de nutrienți pentru creșterea plantelor și, totodată, cel care asigură căldura pentru buna dezvoltare a acestora. Stratul verde este cel mai ușor de realizat, deoarece pentru acesta aveți nevoie de frunze, tulpini de legume sau iarbă.
Stratul maro al compostului va fi format din coji de ouă (care acționează și ca pesticid, ținând departe dăunătorii de plante), rumeguș, paie și plante moarte. Partea maro a compostului este responsabilă cu crearea fibrelor necesare plantelor.
Pentru ca acest îngrășământ natural să fie eficient, trebuie să știți și cum să-l dozați. Un strat verde va fi combinat cu trei părți strat maro. Primul strat maro este acoperit de un strat verde după ce este udat cu apă, iar acest proces este continuat până când se termină cele două părți. În fiecare zi, cele două straturi sunt amestecate și stropite cu apă.
Amestecul obținut este adăugat uniform la baza plantelor, deasupra solului. Pe lângă faptul că plantele își vor extrage substanțele necesare, grădina dumneavoastră va arăta altfel.
Îngrășământ natural din urzici
Cine ar fi crezut că urzicile - pe lângă faptul că sunt alimente sănătoase sau buruieni nedorite, în funcție de situație - pot fi utile și în grădinărit? Urzicile sunt bogate în minerale, vitamine și proteine. Trebuie să aveți grijă, însă, să nu le utilizați ca îngrășământ pentru roșii, trandafiri sau alte plante sensibile la fier, deoarece urzicile conțin o cantitate mare de fier și le pot dăuna.
Urzicile pot fi folosite ca îngrășământ natural în două moduri: unul de durată și unul mult mai rapid, dar la fel de eficient. Urzica proaspătă mărunțită sau zdrobită într-un recipient trebuie lăsată în apă timp de trei săptămâni, într-un loc ferit de razele soarelui, dar bine aerisit, deoarece poate produce un miros neplăcut. La fiecare două zile, urzicile din vas trebuie amestecate pentru a ajuta procesul de fermentare, dar atunci când nu faceți acest lucru, ele trebuie bine acoperite. Vasul în care se află trebuie să nu fie prea plin, deoarece în timpul fermentării urzicile vor lăsa spumă. După trei săptămâni, fermentarea s-a încheiat, iar lichidul rezultat trebuie strecurat și folosit în grădină pentru a uda plantele cultivate. Lichidul trebuie diluat, însă: de exemplu, 1 litru de lichid trebuie amestecat cu 10 litri de apă pentru a fi eficient. Dacă veți folosi acest lichid concentrat, îl veți transforma într-un pesticid care ucide buruienile.
Urzicile pot deveni îngrășământ natural mult mai rapid dacă sunt uscate. Pentru aceasta, 30 de grame de urzici uscate trebuie puse într-un vas cu apă fierbinte și lăsate maximum o oră. Lichidul obținut se diluează cu o cantitate de apă de zece ori mai mare și se toarnă imediat la rădăcina plantelor pentru a fi eficient. Această metodă de obținere a îngrășământului natural bogat în minerale poate fi completată și cu alte plante, cum ar fi tataneasa și coada-calului, care vor oferi și ele un aport suplimentar de nutrienți plantelor pe care doriți să le cultivați în mod natural.