Afacerile de creștere a fazanilor au cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimele două-trei secole, datorită extinderii relațiilor comerciale și a cererii de pe piață. Fazanul sălbatic a fost încrucișat cu alte rase din cele 9 existente, iar specia cea mai cunoscută și comună este fazanul de vânătoare. Cu toate acestea, fazanul sălbatic rămâne cel mai renumit.
Fazanii de vânătoare includ următoarele specii: fazanul comun de vânătoare cu penaj albastru-verzui, fazanul negru, fazanul verde de origine niponă, fazanul mongol cu un inel alb în jurul gâtului la mascul, fazanul chinezesc gulerat și fazanul de Formoza. Pe lângă acestea, fazanii decorativi sunt destul de scumpi și variabili: fazanul auriu cu mot, fazanul argintiu cu mot negru și fazanul regal care atinge doi metri înălțime.

Cresterea fazanilor în România este mai pronunțată în vestul țării, acolo unde hibridul de fazan comun cu femela de fazan auriu deține suprematia. Această specie este mai ușor de crescut și atinge o greutate corporală mai mare de peste 2 kg, fiind mult mai adaptabilă și rezistentă la condițiile climaterice de la noi. Fazanii sălbatici diferă foarte mult în aspect între masculi și femele, masculii fiind mult mai spectaculoși și având un colorit mult mai bogat. Fazanul sălbatic atinge o lungime totală medie de 1 metru, din care coada însumează 50 de cm și are aproximativ 18 pene ascuțite și extrem de elastice. Femelele de fazan sălbatic depun în jur de 45 de ouă.
Cresterea fazanilor se face în custi de dimensiuni mari realizate din plasă de sârmă. Fazanii sălbatici ajung la o greutate medie de 1,5 kg la masculi și 1 kg la femele.
Fazanii sunt păsări poligame, care se hrănesc atât cu vegetale, cât și cu produse de origine animală. În hrana lor se includ buruienile, plantele, insectele dăunătoare, șoarecii, melcii și rozătoarele, precum și semințele culturilor agricole. Pe timp de iarnă, aceștia se mulțumesc și cu ramuri ale unor plante foioase. În general, femelele depun ouă de la sfârșitul lunii aprilie și până în luna mai. Fazanii trebuie prinși și transportați cu atenție în lăzi sau coșuri cu dimensiuni adecvate, păsările având găuri pentru aer, iar custile fiind acoperite cu sârmă căptușită cu canepă, pentru a evita rănirea acestora.
Deoarece aceste păsări nu au fost domesticite, creșterea fazanilor în captivitate prezintă anumite particularități care nu se regăsesc la alte specii de păsări domestice. Crescătorul trebuie să evite provocarea stresului de orice fel asupra animalelor, deoarece acesta ar putea avea efecte daunatoare asupra acestora. Pentru fermele de fazani, este nevoie de un teren ferit de vânt și liniștit, unde soarele să strălucească ușor, iar iarba să se usuce rapid. Crescătoria de fazani poate fi construită din pereți de beton, cărămidă sau scânduri, iar în perioadele neproductive, păsările pot locui în comun. Ziua, acestea trebuie să stea afară, într-o volieră care duce direct către crescătorie. Ochiurile plasei din care este făcută îngrădirea păsărilor trebuie să aibă 2 cm pătrați, astfel încât păsările să fie protejate de prădători și dăunători. În captivitate, fazanii pot fi creșcuți în mod natural, semi-intensiv cu clișee sau intensiv cu clișee artificiale.
Cresterea fazanilor nu este foarte dificilă nici în ceea ce privește hrana. Un amestec de porumb, grâu și alte ingrediente necesare dezvoltării acestor păsări nu este scump, astfel că, din acest punct de vedere, aceste animale pot deveni o afacere profitabilă.
Pentru a iniția o afacere de creștere a fazanilor, puteți achiziționa câteva familii de fazani, formate dintr-un mascul și trei femele. Costurile creșterii fazanilor sunt mici, iar animalele sunt destul de rezistente în exterior, chiar și în timpul iernii. Un ou de fazan costă aproximativ 1,5 lei, însă cel mai mare profit provine din comercializarea exemplarelor adulte, care se vând între 40 și 50 de lei. Exemplarele tinere sau puii costă între 5 și 6 lei. Cea mai mare parte a fazanilor crescute în România ajunge în străinătate, în Elveția, Germania, Spania, Italia sau Franța, existând o cerere mare pe piață pentru fazanii destinați consumului sau vânătorii.
Specialiștii sugerează că antreprenorii care doresc să inițieze o astfel de afacere să înceapă cu o crescătorie de dimensiuni reduse pentru a se familiariza cu procesul de creștere a acestor păsări. Ulterior, se poate trece la o exploatare intensivă a creșterii fazanilor. Investiția inițială poate varia între 1.000 lei și 20.000 de lei, în funcție de posibilitățile și intențiile antreprenorului. Acesta poate începe afacerea cu câteva familii, câteva sute de ouă și un incubator, sau poate porni afacerea direct cu păsări adulte. Prin investiția în spațiile de creștere, investitorul poate obține un profit brut anual foarte mare, în condițiile în care se va axa în principal pe export.