Castelul Peleș este situat în pitoreasca localitate Sinaia, amplasat pe Valea Prahovei, pe drumul european E60 (DN1). Este considerat al doilea muzeu ca număr de turiști în țară, după celebrul Castel Bran, și primește aproximativ 250.000 de vizitatori în fiecare an.
Construcția castelului a început în anul 1873 și a fost finalizată în 1914, la dorința Regelui Carol I al României, care îl dorea ca reședință de vară. Se spune că piatra de temelie a castelului, pusă în anul 1875, ascunde zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monezi românești cu chipul Regelui Carol I. Proiectul arhitectural a fost realizat de celebrii arhitecți Johannes Schultz și Karel Liman, iar decorarea interioară a fost încredințată unor mari decoratori precum J. D. Heymann din Hamburg, August Bembe din Mainz și Berhard Ludwing din Viena. Deși inaugurat în anul 1883, castelul a suferit numeroase modificări și extinderi în timp, fiind finalizat în forma sa actuală în anul 1914, anul morții Regelui Carol I. În jurul castelului au fost construite și alte clădiri precum Pelisorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare, Foisorul, Grajdurile, Vila Sipot și Uzina Electrică, aceasta din urmă făcând din Castelul Peleș primul castel electrificat din Europa. De-a lungul istoriei sale, castelul a găzduit numeroase întruniri politice și a fost vizitat de personalități ale vremii, muzicieni și scriitori. Cea mai importantă vizită a fost cea a împăratului Austro-Ungariei, Franz Joseph, în anul 1896. Potrivit unui calcul sumar, construcția castelului a implicat cheltuirea aproximativă a unei sume fabuloase de 16 milioane de lei-aur, între anii 1873 și 1914.
În anul 1953, Castelul Peleș a fost declarat muzeu, însă în perioada regimului comunist a fost închis publicului între anii 1975 și 1989. După Revoluția din decembrie 1989, castelul a fost reintegrat în circuitul turistic. În anul 2006, guvernul român a anunțat retrocedarea castelului fostului rege Mihai I al României. Contrar zvonurilor că l-ar fi vândut statului român pentru 30 de milioane de euro, regele Mihai I a decis să-l păstreze în continuare ca muzeu.
Castelul Peleș impresionează prin frumusețea și diversitatea sa arhitecturală. Cu cele 160 de camere, multiple intrări și scări interioare, turnul central înalt de aproximativ 66 de metri, cele șapte terase decorate cu statui de piatră, fântâni și vase ornamentale din marmură de Carrara, castelul este o adevărată capodoperă a epocii sale. Acesta dispune și de o sală de teatru cu aproximativ 60 de locuri și numeroase facilități moderne, având în vedere perioada în care a fost construit, precum plafonul mobil electric din sticlă al holului și sistemul centralizat de încălzire.

Printre sălile importante deschise pentru vizitatori în cadrul Castelului Peleș se numără Biblioteca Regală, care atrage mulți iubitori de cărți, fiind înzestrată cu numeroase volume rare cu titluri gravate în aur și cu o cale de acces secretă în spatele unui raft. Holul de Onoare este o adevărată operă de artă, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu statuete și basoreliefuri. Sălile de arme găzduiesc peste 4000 de piese din secolele XIV-XVII, printre care se remarcă valoroasele armuri germane și o armură completă pentru cavaler și cal, unică în România. Sala de muzică a fost dotată cu mobilier primit cadou de la maharajahul de Kapurtala. De asemenea, vizitatorii pot admira sala de teatru, sala de concerte, Sala Florentina cunoscută și sub numele de Marele Salon, cu plafonul aurit sculptat în lemn de tei și decorațiuni în stil neorenascentist italian, precum și Sala de Consilii, Apartamentul Imperial, Sufrageria, Salonul Turcesc, Sala maură, Cabinetul de lucru și Dormitorul regal.
Programul de vizitare al Castelului Peleș variază în funcție de sezon:
- Programul de vară (17 mai - 14 septembrie): închis în fiecare luni; marți - duminică: 9:00 - 17:00.
- Programul de iarnă (15 septembrie - 14 mai): închis în fiecare luni și marți; miercuri - duminică: 9:00 - 17:00.
Tarifele de intrare diferă în funcție de vizitator și de sălile pe care acesta dorește să le exploreze, însă sumele solicitate sunt rezonabile raportat la valoarea pe care o oferă.
Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante monumente de patrimoniu istoric din România, având o valoare unică și remarcabilă din punct de vedere istoric, artistic și arhitectural. Prin frumusețea și importanța sa, acest castel se numără printre cele mai importante creații arhitecturale din Europa din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.