Polenizarea cu bondari în agricultură: o soluție eficientă și sustenabilă pentru creșterea culturilor

In România, în ultima perioadă, pe lângă polenizarea manuală, se recurge tot mai des la polenizarea cu bondari, o practică tot mai populară în special în culturile de legume, dar și în culturile în câmp deschis. Această metodă de polenizare aduce numeroase beneficii în sectorul agricol, facilitând munca agricultorilor și îmbunătățind calitatea fructelor și legumelor, creșterea productivității și eliminarea unor costuri implicate în polenizarea manuală, în utilizarea substanțelor chimice pentru polenizare artificială și eliminarea efectelor nocive asociate acestora.

Procesul agricol de polenizare cu bondari este folosit în principal pentru a accelera creșterea legumelor în solarii și a culturilor din câmp. Polenizarea cu ajutorul bondarilor a dus la apariția unei varietăți de crescători de bondari, asociații și companii asociate, printre care se remarcă compania olandeză Koppert, care încă din 1967 s-a impus ca lider mondial în domeniul controlului și combaterii biologice în culturi, dar și ca polenizator prin intermediul bondarilor. Compania Koppert are acum filiale în numeroase țări din întreaga lume și a dezvoltat metode pe care le urmează și crescătorii individuali de bondari sau companiile specializate în polenizare naturală cu ajutorul acestor insecte menționate anterior.

Pentru a obține o polenizare eficientă cu bondari, stupii utilizați trebuie amplasați central în zona cultivată. Există mai multe tipuri de cutii sau stupi care pot fi utilizați în polenizare, fiecare dintre acestea putând acoperi o suprafață de teren cuprinsă între 750 mp și un hectar. Într-un stup se găsesc în general între 50 și 60 de bondari, a căror durată de viață medie este de 6-7 săptămâni.

După ce stupii sunt așezați în zona cultivată, aceștia sunt lăsați câteva ore pentru ca bondarii să se calmeze, urmând apoi să fie eliberați din stupi. Temperaturile optime pentru polenizare cu bondari se situează între 10 și 30 de grade Celsius. Bondarii au obiceiul de a vizita florile doar atunci când acestea conțin suficient polen, ceea ce face procesul de polenizare cu bondari mult mai eficient și mai ieftin decât polenizarea manuală.

Bondarii sunt utilizați pentru polenizarea unei game variate de culturi de legume și fructe, printre care se numără roșiile, ardeii, pepenii, vinetele, căpșunile, afinele, coacăzele roșii și negre, kiwi, peri, meri, cireșii, prunii, migdalii, piersicii, dar sunt folosiți cu succes și în culturile de semințe. Unele companii specializate în creșterea și distribuția stupilor de bondari pentru polenizare oferă și hrană pentru aceste insecte, sub formă de soluții zaharoase, amplasată în sisteme de hrană.

Agricultorii care doresc să apeleze la polenizarea cu bondari trebuie să se consulte cu distribuitorii în ceea ce privește utilizarea pesticidelor, deoarece acestea pot afecta bondarii. Pentru o utilizare optimă, cutiile sau stupii cu bondari trebuie amplasați la o distanță cuprinsă între 50 cm și 1,5 m față de sol. Unele companii distribuitoare oferă chiar suport pentru stupii cu bondari utilizați în polenizare.

Despre Condei Tudorel