Cultivarea ciupercilor Champignon (Agaricus) câștigă tot mai mult teren în România, deși nu este o afacere nouă. Aceste ciuperci sunt cultivate încă din secolul al XVII-lea, însă în ultimii ani cererea pe piață a crescut semnificativ. Atât experimentele cât și cercetările au ajuns la o concluzie comună: ciupercile Agaricus sunt eficiente și au calități culinare deosebite, fiind solicitate atât în sectorul intern, cât și pentru export.
Ciupercile Champignon sunt utilizate într-o varietate de preparate culinare populare în țara noastră, cum ar fi pizza, brânzeturi, mezeluri, produse de patiserie și paste. Ele sunt cerute și sub formă de conserve și semipreparate, deschizând astfel oportunități de export pentru produsele derivate din ciuperci, cum ar fi conservele, praful de ciuperci, semipreparatele și altele.
În România, cultivarea ciupercilor Champignon devine tot mai profitabilă pentru antreprenorii care se aventurează în această industrie. Cu toate acestea, oferta de ciuperci este încă mult sub cererea de pe piața internă. Această discrepanță se datorează și faptului că tot mai mulți români adoptă un stil de viață vegetarian, iar produsele fără carne, care oferă un aport proteic similar, nu sunt suficiente pentru a satisface cererea.
Cultivarea ciupercilor Champignon are cel mai mare randament pe metru pătrat comparativ cu alte culturi. Dintr-un singur ciclu de cultură, de pe un metru pătrat se pot obține între 15 și 20 de kg de ciuperci. În plus, într-un an se pot realiza 4-5 cicluri de cultură, astfel că se poate recolta în jur de 80-100 kg de ciuperci de pe un metru pătrat. Având în vedere că prețul de vânzare al unui kilogram de ciuperci pornește de la 7 lei, un spațiu de cultură de aproximativ 100 mp poate genera încasări anuale de aproximativ 70.000 de lei. Pentru un teren mai mare, încasările se pot dubla sau chiar tripla, în funcție de investiția și efortul depus de antreprenor.

Cultivarea ciupercilor Champignon poate fi și o afacere de familie, începând ca o cultură pentru consumul propriu și extinzându-se ulterior prin obținerea certificărilor care atestă calitatea ciupercilor. Pentru a iniția o astfel de afacere agricolă, sunt necesare următoarele:
- Un teren sau un spațiu amenajat, care poate fi o pivniță, un pod, un grajd dezafectat, un spațiu subteran sau pur și simplu o cameră neutilizată.
- Saci sau lăzi pentru compost.
- Surse de lumină, alimentare cu apă, sistem de ventilare a aerului și încălzire pentru sezonul de iarnă.
- Materii prime necesare pentru obținerea compostului utilizat în cultura ciupercilor Champignon, cum ar fi paie, teci de porumb, deșeuri de hârtie, rumeguș și gunoi de grajd, la care se pot adăuga și alte îngrășăminte. Deșeurile de grajd și cele celulozice pot fi obținute ușor și cu costuri minime de la fermele de animale, fabricile de mobilă sau centrele de colectare a hârtiei.
Cultivarea ciupercilor Champignon necesită un substrat organic, deoarece acestea pot fi ușor contaminante, ceea ce duce la o scădere drastică a producției și a profitului. În România, ciupercile cultivate în principal sunt cele din specia Agaricus Bisporus. De obicei, acestea sunt cultivate în ciupercării automate și mecanizate, însă nu este neapărat necesară utilizarea echipamentului mecanizat, ci mai degrabă munca manuală. Cultivarea ciupercilor Champignon albe este extrem de profitabilă și asigură un canal de vânzare atât în magazine specializate și restaurante, cât și în mediul industrial.