Dacă vă întrebați ce aveți nevoie pentru a începe o afacere prosperă cu plantarea de capsuni, în continuare veți descoperi tot ce trebuie să știți pentru a demara cu succes acest tip de afacere. Cultivarea capsunilor poate fi o afacere rentabilă, însă succesul acesteia depinde de soiul ales și de tehnologia aplicată. Terenul, investiția, tehnologia utilizată și implicarea fermierului pot determina fie succesul, fie eșecul afacerii.
Înființarea unei plantații de capsuni este influențată de mai mulți factori, iar tehnologia de cultivare utilizată este cel mai important aspect. De asemenea, trebuie să luați în considerare și alte aspecte ale afacerii, cum ar fi dotarea fermei, costurile forței de muncă, sursa de apă și alte considerente. Un aspect esențial în ceea ce privește cultura de capsuni este terenul. Acesta trebuie să fie fertil, fără exces de umiditate și amplasat într-o zonă expusă nord-sud. În plus, terenul ar trebui să fie arat la o adâncime de aproximativ 40 de centimetri, iar o scarificare a acestuia ar contribui la creșterea producției de capsuni. Înainte de plantare, se recomandă efectuarea unui frezat și a unei discuiri.
Pregatirea terenului pentru plantatii cu capsuni
Terenul ales pentru această afacere agricolă trebuie să fie plat, evitându-se pantele, precum și solul argilos sau excesiv de umed. Pentru a elimina buruienile dăunătoare, terenul trebuie tratat cu erbicid, asigurându-se o acoperire totală, iar apoi lăsat timp de 4 zile pentru ca ierbicidele să-și facă efectul și să le distrugă. Pentru a furniza azotul necesar germinării, se aplică gunoi de grajd copt vechi de cel puțin doi ani pe întreaga suprafață a terenului. Este important să evitați utilizarea gunoiului proaspăt, deoarece acesta conține semințe de buruieni care pot infesta întregul teren. Dacă nu puteți obține gunoi de grajd copt, puteți folosi îngrășământ azotat complex pentru întregul teren agricol. După aplicarea acestor substanțe, solul poate fi arat și discuit în mod corespunzător, similar cu pregătirea straturilor. Pentru a finaliza procesul, se utilizează un plug pentru a îngropa îngrășămintele și se formează straturi late de aproximativ 90 de centimetri.
Înainte de a alege soiul de capsuni pentru plantare, este important să puneți în aplicare un sistem de irigare adecvat pentru teren. Pe straturile pregătite, se săpături pentru a introduce tubul instalației de irigare prin picurare la o adâncime de 3-4 cm. Acest tub va fi ulterior conectat la un rezervor sau o pompă care va ajuta la aplicarea soluțiilor și tratamentelor necesare. Rezervorul va fi alimentat de o sursă de apă care va asigura irigarea întregului teren. După fixarea furtunului pe sol, acesta va fi acoperit și stratul va fi nivelat.
Următorul pas constă în așezarea foliei speciale pentru capsuni, cunoscută sub numele de folie de mulcire. Această folie neagră are o lățime de 90 cm și are găuri rotunde, dispuse în două rânduri la o distanță de aproximativ 30 de cm între ele. Folia este așezată pe sol și acoperită la capete cu pământ pentru a se fixa mai bine. Prin găurile din folie se vor planta stolonii de capsuni. Pentru un hectar de teren, veți avea nevoie de aproximativ 400 kg de folie specială.
Soiul folosit in plantatii de capsuni
Pe piață, la producători, puteți găsi o varietate de soiuri de capsuni potrivite pentru afacerea dumneavoastră. Este important să luați în considerare cele două tipuri principale de capsuni de care veți avea nevoie: capsunii cu plantare în lunile martie-iunie, care vor fi recoltați la aproximativ 60 de zile de la plantare, și stolonii cu plantare în lunile iunie-iulie, care vor fi recoltați abia în anul următor, în luna mai. Pentru un hectar, veți avea nevoie de aproximativ 40.000 de stoloni de capsuni. În plus, este important să alegeți soiuri de capsuni care au mai multe roduri pe parcursul anului, astfel încât să vă maximizați investiția pe cât posibil.
Plantarea căpșunilor
Există mai multe metode de plantare în plantațiile de capsuni; în continuare, vă voi prezenta cea mai eficientă și rapidă metodă. Stolonul de capsună este înmuiat într-o soluție de pământ galben și bălegar proaspăt de vacă amestecat cu apă, până când obține o consistență asemănătoare smântânii. Această etapă se numește "mocirlire". Apoi, stolonul este extras și, după ce se realizează o gaură în pământ cu ajutorul unei lopeți în stratul de mulci, este introdus în gaură și acoperit cu pământ, fără a acoperi firul central al plantei. Înainte de a începe plantarea, sistemul de irigare trebuie verificat și să funcționeze la intervale de 2-3 ore.
Stolonii principali trebuie plantați lăsând firul central în afara pământului, altfel nu se vor prinde. Este recomandat să utilizați o lopată de grădinărit în locul unui plantator de legume, deoarece acesta din urmă creează orificii prea mici și ridică rădăcinile stolonului, împiedicându-i prinderea corespunzătoare.
Greșeli la plantarea căpșunilor
Printre greșelile pe care le puteți face în încercarea de a demara o plantație de capsuni se numără îngroparea stolonilor prea sus sau prea jos. Dacă groapa nu este suficient de adâncă, rădăcinile plantei se vor îndoi în sus, iar planta se va deshidrata și va muri. Dacă mugurele central este acoperit de sol, acesta va muri și planta nu va putea supraviețui. De asemenea, nu este recomandat ca mugurele central să fie la o distanță mai mare de un centimetru de sol. În această situație, planta nu se va putea înrădăcina și se va usca.
Pentru a asigura un contact bun între rădăcină și sol, solul trebuie bine tasat în jurul stolonului. Dacă tasarea nu este realizată corespunzător, planta se va deshidrata și se va usca. Stolonii trebuie obligatoriu înmuiati înainte de a fi plantați și imediat după ce sunt așezați în sol, trebuie udați. Aveți grijă să nu înghesuiți rădăcina stolonului atunci când îl introduceți în groapă, deoarece aceasta se va putea putrezi.
Irigația este obligatorie imediat după plantare în cazul plantatiilor de capsuni. În primele două-trei săptămâni de la plantare, este necesară irigarea cu 65-80% din capacitatea totală de apă a solului.
În România, în general, se folosesc stoloni scoși direct din pepiniere, care sunt imediat plantați în câmp. Cele două perioade de plantare sunt primăvara, în luna aprilie, și toamna, între 15 septembrie și 15 octombrie.
Pentru pregătirea solului, puteți utiliza un combinator, o freză cu tractor sau o motosapă. Aratura adâncă trebuie efectuată în toamnă, altfel va fi superficială.
Printre cele mai folosite soiuri de capsuni în România se numără Premial, Dana, Red Gauntlet și Elsanta. Pentru suprafețe mici, mai sunt disponibile și soiurile Marmolada, Senga Sengana și Elsinore.
Pentru a obține o cultură cât mai mare, organizați terenul destinat plantatiilor de capsuni în funcție de sursa de apă și de echipamentele pe care le utilizați pentru irigații. Distanța dintre picurătoarele furtunului ar trebui să fie de aproximativ 10 centimetri, pentru a asigura o udare uniformă care să ajute stolonul.