Cum sa îndepărtați cârtițele din gradină

Cartițele, deși pot părea foarte simpatice, nu sunt întotdeauna binevenite în grădini și pot reprezenta un pericol real. Prin urmare, în continuare vă vom prezenta câteva metode simple și nedăunătoare mediului pentru a scăpa de cartițele din grădină.

Despre cartițe:

Cartițele sunt mici mamifere care trăiesc în mediul subteran și au caracteristici specifice dezvoltate în acest fel: au un corp alungit care nu depășește 20 de centimetri. Văzul lor nu este foarte bine dezvoltat, dar celelalte simțuri, în special cel tactil, sunt extrem de dezvoltate. Membrele anterioare, deși mici, sunt puternice și sunt folosite pentru a săpa tunele adânci în sol. Odată, cartițele trăiau doar în păduri, deoarece aveau suficient spațiu pentru a se dezvolta în natură. Cu toate acestea, din cauza defrișărilor masive, mediul cartițelor s-a extins, iar acestea au început să invadeze nu numai câmpiile, ci și grădinile oamenilor, distrugând culturile și punând la disperare grădinarii.

Musuroaie de cartita

Chiar dacă aceste mici vietăți au și un rol pozitiv, ajutând la afânarea solului prin crearea de tunele și hrănindu-se cu insecte, viermi sau larve aflate în pământ, fiind considerate oamenii sanitari ai solului, cartițele pot distruge rădăcinile plantelor din grădină. Așadar, dacă observați movile de cartiță în grădina dumneavoastră, este timpul să acționați rapid.

Metode pentru îndepărtarea cartițelor din grădină:

  1. Prevenirea este întotdeauna mai eficientă decât tratarea, așa că dacă locuiți lângă o pădure sau câmp, pentru a evita ca aceste mici vietăți să vă invadeze proprietatea, înconjurați grădina cu un gard din plasă densă pe care să îl îngropați la o adâncime de aproximativ 1 metru. În acest fel, riscul ca aceste mici vietăți să sape prin grădina dumneavoastră va fi redus.
  2. Aparatele cu ultrasunete destinate combaterii cartițelor și altor rozătoare sunt foarte eficiente, așa că nu ezitați să le utilizați pentru a vă proteja grădina. Acestea vor ține rozătoarele la distanță și nu le vor provoca niciun fel de daune.
  3. Există plante pe care cartițele nu le suportă și pe care le puteți integra în grădina dumneavoastră. Aceste plante includ Euphorbia latharis, cunoscută și sub denumirea de floarea cartiței, și ricinul.
  4. O altă metodă de a îndepărta cartițele fără a le face rău este utilizarea de fumigene speciale în tunelele pe care acestea le formează în sol.
  5. În cazul în care invazia cartițelor este foarte mare, există și capcane mai puțin drastice. Aceste capcane prind cartițele prin diverse metode, în cele mai multe cazuri folosind arcuri, iar aceste mici vietăți nu mai au nicio șansă. Este recomandat să utilizați această metodă doar în cazul în care invazia cartițelor este foarte mare și metodele prezentate anterior nu au dat rezultate, iar aceste capcane trebuie plasate în apropierea cartițelor.

În plus față de aceste metode, pentru a preveni apariția cartițelor în grădina dumneavoastră, este important să aveți grijă de grădină în mod corespunzător. Tăiați iarbă și îndepărtați buruienile care atrag principala sursă de hrană a cartițelor.

Despre Condei Tudorel