Termitele - o amenințare reală pentru arbori și locuințe

Termitele reprezintă un adevărat inamic al lemnului și pot ataca atât grădina, cât și locuința. Sănătatea arborilor din grădina dumneavoastră, indiferent de specie, poate fi pusă în pericol de aceste mici insecte. Dacă vă confruntați cu această problemă și doriți să aflați cum să scăpați de termitele din pomi, în continuare vă vom oferi câteva sfaturi utile.

Termitele sunt printre cele mai distructive insecte când vine vorba de lemn și construcțiile din lemn, ele trăind în colonii numeroase. Acestea sunt răspândite în întreaga lume, iar pagubele cauzate de coloniile acestor insecte sunt colosale. Cu toate acestea, pe lângă pagubele semnificative, termitele au un rol important în natură, deoarece contribuie la igienizarea pădurilor prin distrugerea elementelor vegetale aflate în stare de putrefacție, evitând astfel afectarea mediului.

 Cu toate acestea, atunci când atacă grădina și casa, termitele nu mai sunt deloc prietenoase, iar grădinarii încearcă să facă tot posibilul pentru a scăpa de acțiunea lor.

Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să descoperiți dacă pomii din grădina dumneavoastră sunt infestați. Termitele care atacă pomii au o culoare bej și își construiesc tuneluri în trunchiul copacilor. Există, de asemenea, termite zburătoare care își fac apariția în jurul copacilor din grădina dumneavoastră începând cu luna martie și venirea primăverii. La o analiză mai atentă, veți observa că la baza trunchiului termitele și-au construit un cuib în care se simt în siguranță. Mai mult decât atât, nu este exclus ca aceste mici insecte să își săpe cuibul în pământ, în jurul arborilor.

Iată câteva soluții la îndemâna grădinarilor pentru a scăpa de aceste insecte enervante:

  1. Utilizați aparate cu ultrasunete pentru combaterea insectelor. Există numeroase astfel de aparate special concepute pentru îndepărtarea insectelor sau rozătoarelor din grădină. Dacă doriți să protejați grădina de efectele nocive ale acestor insecte, puteți utiliza un astfel de aparat.
  2. Evitați folosirea insecticidelor pentru eliminarea termitelor, deoarece acestea pot afecta grav copacul, mai ales dacă este un pom fructifer. În schimb, puteți folosi o soluție la îndemână, cum ar fi apa cu detergent sau uleiurile esențiale. Deși soluția din apă și detergent nu pare a fi una naturală, cantitatea de apă utilizată va fi suficient de mare pentru a îneca termitele, iar detergentul nu va afecta structura arborelui.
  3. Într-un recipient, amestecați trei părți apă cu o parte detergent de vase și turnați soluția direct în pământ în jurul pomilor, în locurile în care termitele și-au construit cuibul. Puteți turna această soluție și într-un recipient cu pulverizator și să o pulverizați în mod repetat în tunelurile create în copaci. Dacă numărul termitelor este foarte mare, puteți utiliza un furtun conectat la rețeaua de apă. Acordați-vă suficient timp pentru această operațiune. Abia după aproximativ 24 de ore veți putea observa dacă termitele au murit și dacă pericolul a dispărut.
  4. Pentru a vă asigura că termitele nu vor reveni curând în grădina dumneavoastră, puteți utiliza o soluție realizată din apă călduță și ulei esențial de portocală sau lămâie (100% natural), pe care o veți pulveriza în tunelurile din scoarța copacului și în locurile în care insectele și-au construit cuibul.

Despre Condei Tudorel