Grădina - Ghid lunar pentru o gradină frumoasă și sănătoasă

Gradinaritul este o activitate relaxanta si gratifianta, dar necesita organizare si cunoasterea nevoilor plantelor, precum si momentele potrivite pentru a realiza lucrarile esentiale in gradina. Pentru a va ajuta sa obtineti o gradina de vis, va prezentam un ghid lunar care va indica principalele activitati care trebuie efectuate in fiecare luna. 

Fiecare anotimp aduce schimbari specifice si are un impact diferit asupra gradinii. Daca sunteti un incepator in gradinarit si nu stiti exact ce trebuie facut in fiecare luna, urmatoarele informatii va vor ghida in cunoasterea activitatilor potrivite pentru fiecare sezon.

Gradina in luna ianuarie:

In mijlocul iernii, luna ianuarie nu este una prolifica in gradina. Cu toate acestea, este important sa realizati planurile pentru viitoarele culturi. Puteti incepe sa va ganditi la plantele pe care doriti sa le cultivati. De asemenea, este esential sa scuturati stratul gros de zapada de pe copaci pentru a evita ruperea crengilor. Puteti folosi folii pentru a proteja plantele perene impotriva vantului.

Gradina in luna februarie:

Februarie este ultima luna a iernii, iar gradinarul trebuie sa se pregateasca pentru sosirea primaverii. Aceasta luna poate fi usoara sau grea, cu zapada abundenta si geruri aspre. Daca vremea este prietenoasa, puteti curata arbustii si copacii din gradina si incepe fertilizarea plantelor. Este momentul potrivit pentru pregatirea serelor si rasadurilor pentru culturile de primavara. Nu uitati sa reparati, curatati si dezinfectati uneltele de gradinarit pentru curatenia de primavara.

Gradina in luna martie:

Martie marcheaza inceputul primaverii si este o luna plina de activitati in gradina. Este timpul pentru o curatenie temeinica, indepartarea resturilor vegetale de la suprafata si din sol, precum si pregatirea solului pentru viitoarele culturi. Sapati solul in profunzime si adaugati substante nutritive, cum ar fi gunoiul de grajd. Puteti planta plante cu bulbi, radacinoase, salata si mazare, precum si ingrijiti florile de primavara care isi vor face aparitia.

Gradina in luna aprilie:

La sfarsitul lunii martie, pericolul inghetului trece si gradinarul poate incepe adevarata munca in gradina. Sapati pamantul din jurul pomilor si arbustilor, adaugati substante nutritive necesare si ocupati-va de gazon. Daca observati goluri, puteti umple zonele respective cu seminte de gazon, tundeti gazonul si aplicati un ingrasamant special. Luna aprilie este dedicata trandafirilor si arbustilor in general. Acestea trebuie taiate, divizate sau replantate, dupa caz.

Gradina in luna mai:

Soarele devine mai puternic, iar gradina prinde viata. Este momentul potrivit pentru a planta rasadurile, dupa ce ati pregatit solul prin curatarea si indepartarea buruienilor. Puteti planta florile anuale preferate si trebuie sa acordati atentie bulbilor care au inflorit deja. Insectele daunatoare pot aparea dupa ce pomii fructiferi au inflorit, asa ca luati masurile de precautie necesare. Asigurati-va ca plantele beneficiaza de cantitatea necesara de apa, deoarece luna mai poate fi calda si uscata.

Gradina in luna iunie:

Luna iunie este o luna plina de activitati pentru gradinari. Este important sa indepartati buruienile in fiecare zi si sa copileasca rosiile. Daca nu ploua suficient, asigurati-va ca plantele primesc cantitatea necesara de apa.

Calendarul gradinarului pentru iulie

Gradina in luna iulie:

Continuati lupta impotriva buruienilor. Plantele aromatice pot fi puse la uscat sau mutate in ghivece. In aceasta luna, veti culege o mare parte din legumele si fructele de vara, cum ar fi mazarea, fasolea, ceapa, usturoiul, visinele, ciresele si caisele. Legati rosiile de suporturi pentru a le sustine. Dupa recoltare, curatati gradina de resturile vegetale si aplicati un strat de compost pentru a pregati solul pentru culturile de toamna. Acordati atentie vitei-de-vie si directionati lastarii acesteia. Asigurati-va ca plantele sunt udate suficient, deoarece iulie poate fi o luna caniculara si secetoasa.

Gradina in luna august:

In luna august, nu sunt multe de facut, dar trebuie sa va pregatiti pentru inceputul toamnei. Continuati sa culegeti treptat rosiile. Acordati o atentie deosebita irigarii, deoarece august poate fi o luna critica in ceea ce priveste seceta.

Gradina in luna septembrie:

 In luna septembrie, incepeti sa culegeti recoltele de toamna. Plantati pomii fructiferi, trandafirii si alti arbusti, daca este cazul. 

Gradina in luna octombrie:

 In luna octombrie, recoltati strugurii si tunsi arbustii si pomii fructiferi. Scoateti bulbii de vara si plantati bulbii de primavara. Curatati gradina frecvent de frunze si crengute uscate, iar gazonul trebuie tuns pentru ultima data in acest an.

Gradina in luna noiembrie:

In luna noiembrie, culegeti recoltele tarzii si finalizati curatenia in gradina. Curatati si depozitati uneltele intr-un loc uscat si sigur pentru a le proteja impotriva umezelii. Pentru a preveni craparea scoartei copacilor ca urmare a fluctuatiilor de temperatura, puteti aplica un strat de var. Chiar daca iarna se apropie treptat, exista inca activitati de desfasurat in gradina.

Gradina in luna decembrie:

In luna decembrie, supravegheati gradina cu atentie. Pentru a proteja pomii fructiferi impotriva inghetului, puteti crea o bariera de protectie in jurul lor. Folositi un material textil rezistent, cum ar fi un sac, si sarma pentru a infasura trunchiurile copacilor.

Astfel, fiecare gradinar ar trebui sa-si creeze un plan pentru gradina sa la inceputul fiecarui an sau la inceputul primaverii. Acest plan va ajuta sa fiti organizati si sa stiti ce trebuie facut in fiecare luna, in functie de plantele pe care le aveti in gradina. Prin urmare, gradinaritul poate deveni o activitate relaxanta si de succes, iar gradina va deveni o oaza de frumusete si prosperitate.

Despre Condei Tudorel